Architecture

Category

Callao Container House

Callao Container House

With a focus on sustainability, TRS Studio has completed the Callao Container House in Peru. The family home uses two 40-foot shipping containers as its base to house the private areas. Above, an upper level formed by recycled wood, boards made from wood shavings, and recycled polycarbonate plates contains the communal area. The translucent shell floods the living spaces with natural light while its frosted appearance still offers a sense of privacy. The eco-friendly material choice is both low in cost and environmental impact, and also offers a durable, low maintenance option that can withstand a range of climates and temperatures.

Explore
Alphington Tower House

Alphington Tower House

It takes a village to raise a family so that’s what Austin Maynard Architects created. Home to a family of 8-year-old twin boys who needed an outlet for nature, outdoor recreation, and the arts, the Alphington Tower House appears as a series of small structures on the exterior. Each one is unique in size and shape but a unified material palette creates a cohesive facade. Rather than seeking privacy, the dwelling opens its gates to neighbors allowing them to use the front yard as a community garden. Internally, volumes are interconnected, acting as one free-flowing interior while hidden sliding panels provide a way to divide the large space. Although the overall atmosphere is clean and modern, whimsical touches including ladders in the kitchen, a netted reading nook, and a rooftop hideaway provide creative outlets for the kids to learn and grow.

Explore
AI SpaceFactory MARSHA Mars Habitat

AI SpaceFactory MARSHA Mars Habitat

Life on Mars is closer than you think. Many companies have already begun working on transportation to and from the Red Planet, and now a housing solution is in the works. NASA sent out a call through their Centennial Challenge, seeking the greatest architectural talents to design a habitat that could stand up to the conditions on Mars. AI SpaceFactory answered with MARSHA. The award-winning dwelling is a 15-foot interplanetary structure. Its pod-like form is 3D printed using biodegradable and recyclable basalt composite — a native Martian material that is strong and durable enough to handle pressure, smoke, and impact. The interior is spread throughout four levels and consists of “human-centric” features to support a life mostly lived indoors. Their design beat out 60 other entries and earned them a $500,000 prize.

Explore
Waitakere Forest House

Waitakere Forest House

Situated at the base of Auckland’s Waitakere Ranges, the Waitakere Forest House is a tribute to the rugged wilderness that surrounds it. The home is enveloped by acres of rainforest and rolling hillsides. The dwelling consists of a collection of volumes clad in screens of native timber and wooden shingles. Their weathered finish immediately connects the exteriors to the neighboring trees. Each building is staggered in placement, creating a series of outdoor spaces to enjoy the landscape. Large sliding glass doors lead to the interior, revealing walls of exposed concrete. Wood floors and ceilings add a rustic warmth while light filters in through the external screens adding a soft, airiness to the dense atmosphere.

Explore
Floating Treehouse

Floating Treehouse

Suspended in a Mexican forest, the Floating Treehouse takes inspiration from the neighboring trees. The wooden retreat is anchored to the forest floor by nine stilts, similar to tree roots. Its trunk-like exterior rises vertically three stories. The lowest level is raised off the ground and sits on a large platform. A kitchen, workspace, and drum studio make up the sheltered portion while a large living area is located on the outdoor terrace. A spiral staircase wraps around the exterior, leading to a bathroom and then a bedroom on the top floor. A strong connection between the interior and the landscape is maintained through large windows and openings throughout the interior. At night, the glazing illuminates transforming the dwelling into a glowing timber tower.

Explore
Queen’s Lane Pavilion

Queen’s Lane Pavilion

After 20 years of collaborating with homeowners on a log home, a stone lodge, an office, and a wine silo, architecture firm Carney Logan Burke have completed the Queen’s Lane Pavilion. The modern glass dwelling celebrates the 180-acre Jackson Hole property along with the couple’s multi-decade design evolution. It’s located on the site of a former structure and follows the existing footprint. The L-shaped guesthouse features a flat roof with oversized eaves creating external terraces that flow out to the natural springs. While the exterior is clad in perforated sheets of steel, the interior is defined by a warm, neutral palette anchored by white oak floors and ceilings. Walls of glazing encase the bedrooms and the main living area, blurring the boundaries between the interior and the property’s vast landscapes.

Explore
Casa em Silves

Casa em Silves

Situated in the hills of southern Portugal, the Casa em Silves sits like a modern monument amongst the rural landscape. Its sharp angles and matte-white facade give the exterior a sculptural presence that contrasts the verdant surroundings. The minimalist aesthetic and monochromatic palette continue throughout the interior. A series of east-facing windows take advantage of incoming light while floor-to-ceiling glazing in the main living area highlights the views. Concealed on the rooftop is an open-air terrace. Featuring a cantilevered swimming pool, the outdoor space is prime for soaking up the sun and taking in the scenery but also doubles as a carport for the driveway below.

Explore
Ibiza Campo Loft

Ibiza Campo Loft

After being abandoned for decades, the Ibiza Campo Loft has been resurrected as a dreamy guest house. The 100-year-old structure is sited on a rural hillside on the Balearic island. Formerly a workshop and warehouse, traditional details like chalk and mud plastered stone walls, concrete floors, and a Sabina beam roof made from local trees retain the building’s rustic charm, while the introduction of steel in the powder-coated windows, custom kitchen cabinets, and exposed beam supports add an industrial contrast. The rustic countryside is on full display to the spacious living area through large panels of glazing. These glass doors also expand the room to an outdoor terrace where more expansive views of the valley can be enjoyed.

Explore
Four Leaves House

Four Leaves House

Located in the Karuizawa forest, just outside of Tokyo, the Four Leaves House serves as a weekend retreat from the city. The villa is comprised of three interlocking volumes. Topped with sweeping rooflines, the silhouette resembles a pile of leaves that have fallen from the branches of the surrounding trees. Its organic form and timber cladding allows the exterior to blend into the natural landscape. Internally, curved wooden joists are exposed on the interior, highlighting the contour of the ceiling. A minimalist approach creates a tranquil atmosphere while allowing expansive views of the forest to take the main focus.

Explore
Evans Tree House

Evans Tree House

Along the Ouachita River in Arkansas’ Garvan Woodland Gardens, the Evans Tree House is inspired by its natural habitat. Its sculpted form was designed with dendrology in mind and is the result of 113 fins made from steel and locally sourced Southern Yellow Pine. Perched in the surrounding canopies, the wooden slats attached to a curved steel spine creating a cone-like structure. On either end, large openings funnel in northern and eastern views of the native pine and oak. A part of the Evans Children’s Adventure Garden, the treehouse is the first in a series of three structures aimed to encourage kids to disconnect from technology and reconnect with nature.

Explore
Translate »